بیماری مغز چیست؟
اصطلاح بیماری عصبی به هر بیماری اطلاق می شود که در اثر اختلال در عملکرد بخشی از مغز یا سیستم عصبی ایجاد شود و دارای علائم روحی و جسمی باشد.
بیماری های عصبی
در صورت عدم درمان، این بیماری می تواند مانند خود بیماری منجر به ناتوانی شدید و کاهش کیفیت زندگی شود.
تمام بیماری های عصبی مغز، ستون فقرات و اعصاب را درگیر می کنند. علائم به محل آسیب بستگی دارد. اندام هایی که حرکت، ارتباطات، بینایی، شنوایی یا تفکر را کنترل می کنند ممکن است آسیب ببینند و در بیماری های عصبی آسیب جسمی یا روانی است، بنابراین روش های درمانی مناسب مانند فیزیوتراپی یا روانپزشکی تجویز می شود.
چه نوع بیماری های عصبی وجود دارد؟
انواع مختلفی از بیماری های عصبی و بیماری های مغز و اعصاب وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
سالخورده
این یک بیماری عصبی است که باعث مرگ سلول های مغزی می شود و فرد مبتلا حافظه و توانایی های شناختی خود را از دست می دهد.
صرع
این یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است که باعث فعالیت غیرطبیعی مغز می شود و باعث تشنج یا رفتار غیر طبیعی، احساسات و گاهی از دست دادن هوشیاری می شود.
اماس
این یک بیماری مزمن و پیشرونده است که باعث آسیب به سلول های عصبی در مغز و نخاع می شود و علائم آن شامل بی حسی، اختلال در گفتار و ضعف عضلانی، تاری دید و خستگی مفرط است.
بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون یک بیماری دژنراتیو مزمن است که در آن سیستم عصبی مرکزی آسیب دیده و سیستم حرکتی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهد.
میگرن: میگرن نوعی سردرد است که اغلب رخ می دهد و می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. سردرد معمولاً نیمی از مغز را درگیر می کند و ماهیت ضربان دار دارد و می تواند بین 2 تا 72 ساعت طول بکشد.
علت برخی اختلالات مغزی
هم مغز و هم طناب نخاعی توسط غشاهای زیادی احاطه شده اند که می توانند تحت فشار یا فشار قرار گیرند. اعصاب محیطی در عمق پوست قرار دارند و در معرض آسیب هستند. اختلالات عصبی می تواند به کل مسیر عصبی یا یک نورون منفرد آسیب برساند. حتی اختلالات کوچک در مسیرهای ساختاری نورون می تواند باعث ناهنجاری شود.
بنابراین، بیماری عصبی می تواند دلایل زیادی داشته باشد، از جمله:
عوامل سبک زندگی
عفونت
عوامل ژنتیکی
عوامل تغذیه ای
اثرات زیست محیطی
معلولیت های جسمی
علائم عصبی
علائم عاطفی
اگرچه بسیاری از افراد اغلب به دنبال علائم فیزیکی این بیماری ها هستند، اما باید از علائم احساسی این بیماری نیز آگاه باشید. به عنوان مثال، ممکن است تغییرات خلق و خو یا تغییرات خلقی ناگهانی را تجربه کنید. افراد مبتلا به اختلالات عصبی ممکن است افسردگی یا توهم را تجربه کنند. درک این نکته مهم است که این علائم همچنین می تواند نشان دهنده بیماری ها و مشکلات دیگر باشد.
علائم فیزیکی اختلالات عصبی عبارتند از:
ناتوانی موضعی یا عمومی
ضعف عضلانی
عدم آگاهی محلی یا عمومی
لرزیدن
نمی توانم بخوانم
اختلال شناختی
درد بی دلیل
اختلال هوشیاری
روش اسکن مغز
توموگرافی کامپیوتری (CT)
این یک روش تصویربرداری با اشعه ایکس از مغز است. این روش قسمت های توسعه نیافته، قسمت های آسیب دیده، تومورها، ضایعات و عفونت های مغز را تشخیص می دهد.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
در MRI از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی قوی برای ایجاد تصویر کامپیوتری از ساختار مغز استفاده می شود. در این روش تصاویر واضح و دقیقی از مغز گرفته می شود که می توان از آن برای تشخیص انواع ناهنجاری های مغزی استفاده کرد.
توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)
در این روش تصاویری از مغز گرفته می شود که فعالیت عملکردی مغز را منعکس می کند و تنها ساختارها را نشان می دهد. یک ماده رادیواکتیو به خون بیمار تزریق می شود که با روش های اسکن ویژه قابل تشخیص است. این روش به ویژه در تشخیص و بررسی عوارض، مشکلات بینایی، تومورها و فرآیندهای متابولیک موثر است.
روشهای دیگر ارزیابی تغییرات فیزیکی
روشهای دیگری که ممکن است برای ارزیابی کودکان برای تشخیص بیماریهای عصبی زمینهای استفاده شود عبارتند از:
آزمایش خون
معاینه اولتراسوند یا سونوگرافی
مطالعه کروموزوم
آزمایش رشد
الکتروانسفالوگرام (EEG)
الکترومیوگرافی (EMG)
تست بی صدا
آزمایش ژنتیک
مشاوره ژنتیک
تست بینایی
تصویربرداری اشعه ایکس
مراحل ویرایش
اقدامات درمانی به نوع اختلال عصبی عملکردی و علائم و نشانه های آن بستگی دارد. برای برخی افراد ممکن است به تیمی از متخصصان نیاز باشد، از جمله متخصص مغز و اعصاب، روانپزشک یا متخصص سلامت روان، گفتار درمانگر و متخصص کاردرمانی. بسته به نیاز شما، گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان روانی
اگرچه همه علائم عصبی در سر فعال نیستند، اما احساسات و طرز فکر شما در مورد چیزها می تواند بر علائم و روند بهبودی شما تأثیر بگذارد. برخی از تکنیک های روانشناسی عبارتند از:
درمان شناختی رفتاری (CBT)
CBT نوعی روان درمانی است که به شما کمک می کند از افکار منفی یا اشتباه آگاه شوید تا بتوانید وضعیت خود را واضح تر ببینید و به آن واکنش موثرتری نشان دهید. CBT همچنین می تواند در آموزش نحوه مدیریت بهتر استرس در موقعیت های مختلف موثر باشد. این روش به ویژه در صورتی مفید است که علائم شامل تشنج نباشد. در صورت داشتن مشکلات شخصیتی یا سابقه تروما یا سوء استفاده، سایر انواع روان درمانی ممکن است به شما کمک کند.
درمان سایر اختلالات روانی
اضطراب، افسردگی یا سایر مسائل و بیماری های سلامت روان می تواند علائم اختلالات عصبی عملکردی را بدتر کند. درمان بیماری های روانی با اختلالات عصبی عملکردی می تواند به روند بهبودی کمک کند.
مراجعه به سایت: https://pezeshke-shahr.com/مغز-و-اعصاب/متخصص-مغز-و-اعصاب-نورولوژی-در-شیراز/